Pagi tadi terlebih rajin, wat makroni bakarlah pulak (kali kedua buat. Kali pertama buat, Alhamdulillah, menjadi). Buat tu bukan sebab rajin sangat, tapi sebab dah beli keju parut nak tabur atas makroni bakar. Sayanglah pulak kalau tak cepat-cepat 'guna', nanti berkulat macam tu aje. Alhamdulillah, cubaan kali kedua ni menjadi. Lagi sedap kalau makan dengan sos tomato. Sama macam Che Ma aka Mama (mak sedara buat). Tapi bila dah rajin sangat (campur sepagi duk kemas dapur dan masak), kesannya penat, n tup tup study kat rumah jer, hari ni. Tapi sebab petang tadi study tak 'menjadi' sangat, kena qadha' malam ni. Tapi sebelum tu, ni resepi untuk makroni bakar. Senang, cepat dan sedap, Alhamdulillah...(kalau sempat, nanti ambil dan 'upload' gambar).
Bahan-bahan
Bawang besar
Rempah kari
Susu cair (1 atau 1/2 tin)
Telur (2 biji)
Daging hancur
Keju parut
Garam dan gula
Cara-caranya
Hiris bawang besar kecil-kecil
Tumis bawang besar hingga layu.
Masukkan rempah kari (agak-agak berapa, mungkin 1 atau 1 1/2 sudu besar dan bancuh dengan air sebelum tumis bersama bawang besar)
Masukkan daging kisar. Tunggu sekejap hingga daging masak.
Masukkan susu cair, garam dan gula.Masukkan daging kisar. Tunggu sekejap hingga daging masak.
Tunggu hingga betul-betul masak.
Matikan api. Masukkan bahan dalam bekas (bekas sapu dengan mentega dahulu untuk elak melekat setelah masak).Campur telur dalam bancuhan.
Tabur keju di atas bancuhan.
Bakar dalam oven lebih kurang 30-45 minit.
Bila sudah masak, tunggu hingga sejuk supaya mudah untuk potong.
Siap dah dan sedia untuk dimakan...Taraaa! :)
No comments:
Post a Comment