Friday, April 13, 2012

My 'cek mek molek'

Alhamdulillah, terubat rindu nak makan makanan/kuih Kelantan dengan buat cek mek molek pagi ni. Sehari dua sebelum ni, tiba-tiba terasa nak makan cek mek molek. Dan kebetulan semalam gi cari barang dapur (termasuk ayam dan daging halal) kat Edward Road Off Pershore Road, ada ubi keledek atau 'ubi setelo' kata orang Kelantan ada jual kat sana. Terus minta Abi ambil dan beli, dengan hasrat nak buat kuih cek mek molek lepas ni.


Dan Alhamdulillah, percubaan kali ni menjadi. Sebelum ni pernah buat, tapi kurang menjadi sebab pakai English sweet potato. Tak sesuai sweet potato ni. Kuih jadi lembik semacam rasanya,
dan tak melekat. Alhamdulillah, ubi setelo / keledek yang pakai ni sama macam kat Malaysia punya. Cantik jer doh dia bila dah gaul dengan ubi. Cara nak buat pun tak susah sebenarnya. Lepas ni, bila dah 'start' kerja kat KL, insha-Allah, kalau teringat/teringin nak makan cek mek molek, bolehlah buat sendiri.

Resepinya,

- Ubi keledek, direbus, dan lecek (bila sudah empuk)
- Masukkan satu cawan tepung (kalau ikut resepi, 1 cawan tepung, 2 cawan ubi, tapi boleh pandai2 adjust sendiri. Lagi banyak ubi, lagi sedap rasanya)
- Uli hingga jadi doh (doh tak melekat kat tangan. Kalau melekat, tambah tepung sikit-sikit)
- Untuk bentukkan cek mek molek, cara yang saya buat, ambil sikit doh, bulatkan dan leperkan.
Lepas tu isi gula (ikut suka nak letak banyak mana), tutup doh dan bentuk seakan-akan diomand memanjang.
- Lepas tu, goreng. Nampak kekuning-kuningan coklat, tanda dah masak dan boleh angkat.

Boleh rujuk resepi ni juga

http://www.myresipi.com/top/detail/218

No comments: